Fire nye forsøkskombisåmaskiner til våronna 2021

Tre NIBIO stasjoner, Steinkjer, Apelsvoll og Landvik samt Vollebekk ved NMBU tar i bruk nye kombimaskiner denne våren. NIBIO på Tuv ved Steinkjer fikk sin nye maskin i fjor høst, mens de øvrige maskinene er levert i 2021. Leverandør er Wintersteiger i Østerrike. Tre av maskinene er relativt likt utstyrt, mens maskinen ved NIBIO Landvik har en del spesialutstyr tilpasset deres behov i forsøkene med engfrø. Maskinene er forberedt for GPS-styring av såingen. Fra før finnes det fire slike maskiner fra samme fabrikant i ulike NLR-enheter.

Bilde til høyre fra mottak av maskinen på Apelsvoll.

Se video av såing!

Samaskin Ap
Samaskin Landvik
Ny forsøkskombisåmaskin
Saing Vollebekk 2021 Foto Einar Strand
Ny forsøkskombisåmaskin
Saing Apelsvoll 2021 Foto Einar Strand
Ny forsøkskombisåmaskin

NLRvekt

NLRvekt er et veieprogram (Veieapp) utviklet for Android ved NLR Viken i samarbeid med NLR Innlandet, NLR Øst og NLR Viken som også eier programmet. NLRvekt overfører data fra vekta, og dataene lagres i mappe på OneDrive når feltet er ferdig veid.

For å bruke NLRvekt behøves:

  • Vekt med dataport, RS232.
  • Android tablet/telefon med passe stor skjerm
  • Adapter – RS232 til Android USB (ikke RS232 til USB for PC). Adapteret bruker FT312 fra FTDIchip
  • Veieapp, NLRVekt, program fra Norse digital. APK-fil for installasjon på Android tablett som må installeres manuelt
  • Strømkilde (f.eks. USB Powerbank)
  • Tilgang til OneDrivemappen hvor data lagres
  • Eventuelle ekstra kabler, kanskje først og fremst RS232-forlengerkabel
  • Brukerveiledning

Disse vektene støttes:

Flere vekter kan legges til om ønskelig. Kontaktperson: John Ingar Øverland.

Ny bæresele til meisen på NOR-sprøyta

Olav Langmyr

De som trenger ny bæresele til meisen på NOR-sprøyta kan bestille det fra Sprøyte Gården AS. Produkt nr. 172708 (282510 comfort bæreselene til Berthoud Vermorel 3000 Electric ryggsprøyte). Pris ca. kr. 650,- (2017).Tips: Fest med karabinkrok øverst (se bilde 3). Bilde 1. Bilde 2. Bilde 3.

Deler til Øyjord plot drill "Walking type" produsert av Wintersteiger

Olav Langmyr

Det er 33 eksemplarer av denne maskinen i bruk i Norge i dag. De første kom til Norge i 1978. Svakheten på maskinene er clutch og mellomaksel. Noen deler lar seg ikke skaffe i dag. Akselen slites i enden ved lager i clutch-hus og i spline til clutchplate.

Jeg fått laget 10 stk. mellomaksler i Norge. Den siste akselen fra Wintersteiger kostet over 7000,- kr. Vi kan selge våre ut fra FFU sitt delelager for kr. 1200,- + mva. Samme kvalitet.

Clutchplate - disk - trustlager kan også kjøpes direkte fra økonomideler som original Sachs del. http://www.okonomideler.no/ . Ca. ½ pris.

Vær nøye med sammensetning/montering og justering av delene da dette ofte er årsaken til at den havarerer. Spør meg gjerne om veiledning.

Ny motor til Øyjords såmaskin "Spasertype / Walking Type"?

Disse maskinene har etter hvert blitt omkring 40 år. På flere av maskinene har det vært behov for å bytte motor og flere står for tur.

Originalt er disse maskinene utstyrt med en 3 hk Briggs & Stratton motor. Se forhandlerliste her. Du kan også finne bruksanvisninger mv. på B&S hjemmeside.

Noen enheter som for eksempel NLR Øst på Hvam har erstattet B&S motoren med en Honda GX 160 motor. Motoren er grei å tilpasse til eksisterende opplegg på maskinen. Det er viktig å måle diameteren på akseltappen for å få riktig motor! Importør er Berema. Her finner du også prisene på motorene. Instruksjonsbok til Honda GX 160 finner du her!

NLR Trøndelag har byttet til en Briggs & Stratton 5,5 hj motor med betegnelsen INTEK I/C 206 på flere maskiner.

Praktiske småtips til Wintersteiger Elite

I Danmark fant vi noen enkle og praktiske tips for bedre funksjonalitet på Wintersteiger Elite treskerne. Smøreniplene til slageren og halmtrommelen ( 2 på hver side) skal smøres daglig, men sitter vanskelig til. Løsningen er å sette på en slange og flytte niplene til utsiden av treskeren. Bildet viser niplene på venstre side flytte til framkant av førerplattformen. Optimal og skånsom uttresking fordrer at en justerer slagerhastighet og bruåpning i forhold til aktuell grøde. Et oppslag på treskeren gjør at en slipper å slå opp i instruksjonsboka. Se bilde.. Det er heller ingen ulempe at feltkartet er lett tilgjengelig under tresking. Bildet viser en svært enkel løsning, noe mer sofistikert kan det være å feste et skriveunderlag med klyper til treskeren.