Det er viktig at grensemerkingen foretas før plantene blir for store. Mål opp nøyaktig og sørg for at snora er stram!

Den enkleste løsningen for å svi opp grensene i felt er å benytte ei hagekanne med spesielt spredmunnstykke. Ei ryggsprøyte av enkel type kan brukes. For å begrense bredden på sprøytinga, kan en ta ei lita plastflaske, med kappet bunn (for eksempel ei kondensfjernerflaske), og tre på røret over dysa. En vil da unngå avdrift, og få en svistrek med en bredde på 5-10 cm.

Aktuelle sprøyter kan være Berthoud Pro Comfort V2000 eller V3000Elektrisk fra Sprøytegården eller ryggsprøyter fra lokal leverandør.

L.O.G. har en ugrassprøyte fra firmaet Mankar som brukes til å sprøyte ut konsentrert Glyfosat. Teknikken kalles ULV (Ultra Low Volume). Sprøytene er skjermet og finforstøver sprøytevæska uten å bruke trykk. Med denne teknikken kan man klare seg med drøyt 20 prosent av ordinær arealdose i vanlig ugrassprøyting. I og med at sprøytene er skjermet, jobber uten trykk og benytter svært lave doser, vil faren for avdrift og avrenning bli svært liten.

En aktuell modell er Mankar HQ45. Justerbare sprøytebredde fra 15-45 cm. 0,5 liter konsentrat av Glyfosat dekker ca. 4-5 000 m2. Batteridrevet - ca. 16 timers brukstid. Vekt 2,9 kg. Utstyret har ikke vært prøvd ut til grensemerking men virker interessant.

Som alternativer til kjemisk grensemerking kan en benytte enten en gassbrenner eller ei hjulhakke utstyrt med pendelhakke.

Se bilder:

IMG 1525 Foto: Einar Strand
PK-kanne
IMG 0971 Foto: Einar Strand
Propanbrenner
IMG 1507 Foto: Einar Strand
Hjulhakke