Høsteutstyr for gras

(Oppdatert: 05.06.2020)

Bilde:

Agria 3600 med grasoppsamler. Roger Kollstuen fra NLR Øst demonstrerer tømming på veieseil.

 

Den tradisjonelle løsningen for grashøsting er tohjultraktor med frontmontert slåmaskin. Videre er grasoppsamler montert på slåmaskinkniven en mulighet mens frontmontert svans på tohjulstraktor er en annen. Rive er også brukt, men det tar tid og vil være mest aktuelt der grasforsøka er få og sjeldne.
 
Veiing blir ellers ofte utført ved at to personer løfter i hver sin ende av en stang med påmontert hengende vekt og avlinga samla i en beholder eller et veieseil. Metoden er nøyaktig, billig og rimelig effektiv. Noen bruker metoden alene også, med at en stumtjener (staur med holder) betjener andre enden.

Det finne mange ulike slåmaskiner på markedet. Agria 5400 Standard med grassoppsamler og 1,4 m kniv har vært et godt valg. Maskinen kan fortsatt leveres, men er relativt dyr. Agria 3600 kan leveres med knivbredde på 137 cm og er en aktuell maskin i dagens marked, som flere enheter bruker. Det er ellers mange merker og modeller å velge mellom. Knivbredde på 1,4 – 1,5 m anbefales. Til høsting av gras anbefales bruk av universalbjelke. Dersom maskinen kun skal brukes som slåmaskin anbefales det kjøp av spesialslåmaskiner. Maskiner som kan kombineres med annen redskap (vending av styret) har som regel dårligere vibrasjonsdemping enn spesialslåmaskiner.
 
For enheter med mange forsøk er en grashøstemaskin et alternativ. De produseres blant annet av Halderup og Wintersteiger.   

Siste nyheterFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.